Vi bare holder på…

Hei!

Har du lagt merke til at språket forandrer seg? Setningene blir kortere.Inntil nylig het det “jeg vet det”, nå heter det “jeg vet”. Før gledet vi oss til “russetiden”, nå er det “RT” de gleder seg til. Jeg ringte hjem til mor og far og så: “Det går bra!”, jeg får en en sms der det står “Dgb”. Før svarte jeg “Ja takk jeg skal spise middag hjemme”, nå får jeg en tekstmelding der det står “k”. Det tok seriøst litt tid før jeg skjønte at det faktisk var en forkortelse for ok. Skjønner at det må forkortes. Holdt på å si “Herregud”, men tok meg i det, og sier ” OMG” #harskjøntdetnå #jegskjønnerungdom #ungdomskjønnermeg (av og til).

En annen ting jeg har stusset over er dette. Når jeg spør om de er sammen, så svarer de “vi bare holder på”. Ja det skal du få meg til å tro, men HVA er det de HOLDER PÅ med? Se det får jeg ikke noe godt svar på #usikkerpåomjegvilvite. Hva er galt med å være sammen? Å være kjærester? Jo, det skal jeg si deg. Det er sykt stress ass. Det lønner seg å se det litt an, ikke forhaste seg.. Å bli #sammensammen er omtrent som å forlove seg, har jeg skjønt. Lukter det commitment? Stay clear!

Så, hvordan skal jeg forholde meg til alle disse som holder på? Er det innafor med invitasjon til søndagsmiddag? Greit å vise frem babybilder? Gi julegave? Best å holde litt avstand, til det er bittelitt mer konkret lixm. Har lært litt da (les: Har dritt meg ut før). Er det noen som skjønner hvor bra den der Norvegiareklamen faktisk er? 

For å være helt ærlig med med deg så sliter jeg innimellom litt med å finne blider til bloggen. Men tenkte det kunne være gøy for deg å vite at Sohpie Elise og jeg har snakket litt med hverandre. Ok, veldig lite, men vi holdt på å snakke med hverandre. Det tells!

 

 

Russebertemamma logger av for å #tahelg #spisepizza #sjekkeblogglisten

 

 

Brev til meg selv som 19-åring

Hei!

Du kjenner meg ikke, men jeg vet hvem du er. Jeg er deg om 32 år og jeg skal fortelle deg noe du kan ha bruk for å vite nå. Jeg vet ikke om du leser dette, for du har mer enn nok med å være russ, men jeg håper du tar deg tid, for det kan endre livet ditt. Du gleder deg til å være ferdig på videregående og jeg vet at du gleder deg sykt til sommerferien. Men du gruer deg litt også. For du vet ikke helt hva du skal gjøre til høsten. Du har søkt på Universitetet, men vet ikke om du kommer inn (Du kom inn, tok Ex phil med laud, studerte spansk og sluttet der for alltid). Du vet ikke hva du vil bli, men du har en forestilling om hva andre syns du skal bli. IKKE bry deg om det! Gå dine egne veier, ta dine egne valg. Følg drømmene dine. Fortsett å skrive selv om ingen tror du kan leve av det. Bevis at de tar feil! 

Du er i et komplisert forhold. Du kommer til å være det i flere år til hvis du ikke gjør noe aktivt for å kommet ut av det. Dette forholdet er ikke bra for noen av dere. Jeg ser at han er morsom, sjarmerende og populær, men det vil aldri fungere. Kjærlighet handler til syvende og sist mest om vilje. Vil dere nok, så får dere til alt. Husk dette, for det er viktig: Den eneste rette finnes ikke, det er en kun en vakker illusjon som kompliserer letingen. Når forelskelsen dabber av og gir plass for noe dypere er det viktig å begynne å jobbe. Hver dag. Det som får oppmerksomhet vokser, det du neglisjerer visner. 

Husk å kjenne godt etter hva du vil, og ikke la noe eller noen stoppe deg. Du vil møte mange som prøver, men ingen vet nøyaktig hvem du er. Stol på magefølelsen din. Den er riktig i 100% av tilfellene. Si ja til den avisjobben du blir tilbudt, ikke velg radio, selv om det høres morsommere ut akkurat der og da. Generelt er det lurt å lytte til erfarne fjellfolk. For noen kan mer enn deg. Spør dem, ikke alle over 25 er utdaterte oldinger. 

Ikke vær så redd for å gjøre feil. Det er feilene du lærer mest av. De største oppdagelsene blir gjort etter årevis med feiling. Ikke vær så redd for hva andre tenker og sier om deg. Begge deler sier mer om dem, enn om deg. En dag sitter du og skriver en blogg (nei, ikke logg, det heter blogg). Fordi hadde lyst til akkurat det og ikke tar deg selv så høytidelig lenger.  

Russebertemamma logger av for å #tenketilbake #gledemegtilRT #sjekkeblogglista


Mykonos en sommer for lenge siden. Hadde jeg visst da, det jeg vet nå…….

 

Russ da og nå….

Hei! 

I dag skal vi snakke litt mer om det norske språket. Hei der! Ikke sovne nå!

Det er seff en del uttrykk vi over 40 er komfy med, men vi er likevel nOOb og eier ikke dette helt ass. WTF lixm, kjenner at dette innlegget fort kan bli litt føkka. Heldigvis er det sånn at GMTA, men det hjelper lite, når vi ikke har et felles språk! Seff er det irr når pappa prøver å være gangstah, for å passe inn med venna dine. Men OMG, han er jo ikke noe sosialt G9 akkurat. YC? Eid ass. Som du sikkert har skjønt later jeg som jeg har skills her. Gdb? Det er lov å syns jeg er litt retard, jeg føler meg faktisk litt døll her nå, men  #jegskjønnerungdom #menskjønnerdemeg?

Alt var bedre før. Da kunne vi ta med oss en murer eller en Blue Nun i en Rimipose,  og hvis vi ikke kom inn på festen, så grøftet vi. Det kunne være kaldt å grøfte, særlig i vinterhalvåret, men vi som ikke frøs ihjel, ble herdet og er nå ganske nyttige samfunnsborgere. Det var fint å være russ på 80-tallet. Det var dengang en rigg var assosiert med med noe vi trengte for å for å få oljen opp av havet og vi hadde russestokk av bambus #russenostalgi Vi gikk i tog og ropte chikkelakke chikkelakke……

Shakin Stevens, det var tider! Vi kunne fleske til med en kalkunfilm på lørdagen. Det var jappetid og magnumflasker med champagne på Baroque, bakt potet på veien hjem og en nightcup før vi sluknet. Russebudsjettet vårt var på noen få tusen, nå svir ungdommen av en mong uten å blunke. 

Vi tygget rosa og blå Hubba Bubba, hadde permanent og Ball-genser #ikkealtvarbedrefør #selvinnsikt #rettetangerbra

Russebertemamma logger av for å #prøveåskjønnemittegetinnlegg #mimre #sjekkeblogglista

 

Russetoget 17. mai 1985. 1920-tallstema.
Huske det som det var….en god del år siden.

Pappa’n til en russ jeg kjenner til høyre. Sjekk russestokken! 

 

En bussjåfør med russehumør

Hei!

Hvis du har tatt buss i Norge da du var liten, så har du minst èn gang sittet og sunget av full hals: “En bussjåfør, en bussjåfør, det er en mann med godt humør”, og så langt er alt bra. Det er den neste strofen som får meg til å bli #littbekymret. Den går, som vi alle husker, slik: “Og har han ikke godt humør, så er han ingen bussjåfør…”

Akkurat det der har fått meg til å tenke litt for jeg har kjørt mye buss, altså i betydningen sittet på. Og jeg må innrømme at det til tider, har vært så som så med humøret til den som kjører bussen. Hvis vi følger logikken i sangen tilsier det at han/hun da faktisk IKKE ER bussjåfør. Men det ser ikke ut til å hindre ham/henne det det aller minste. Det vi trenger er en #bussjåførmedgodthumør og heldigvis er det mange av dem der ute.Særlig russebussjåfører vil jeg tro. De slipper å selge billetter, men det er vel antakelig også det eneste de slipper. Jeg kan bare vagt forestille meg hva det kreves av sjåffa (se Russespråk for dummies) og det er ikke lite. Å være den eneste voksne (jada jada, men jeg mener på ordentlig), eneste edrue og eneste med busslappen i et gjennomsnittlig party på hjul. Det er ikke før pyser ass. Jeg vet at det er kremen av bussjåfører som kjører russebuss. Og jeg kan ikke få sagt hvor glad jeg er for at Vanja skal kjøre Elm Street 2017 rundt og rundt, ikke minst fordi hun har helsefaglig bakgrunn #manvetaldri. Det er altså ikke bare russen og bussen det står på. Det står ganske mye på sjåffa også.Og så står et en del på dressen faktisk. Med ganske store bokstaver. Mer om skriften på dressen neste gang. 

Russebertemamma logger av for å #prøveåfåbarnesangutavhodet #jobbelitt #finnerussebilder

Russeberter og russedresser

Hva ungdom egentlig sier…..

Hei!

Etter suksessen med innlegget “Hva foreldre egentlig sier….” tenkte jeg det kunne være fint med en oppfølger fra “den andre siden”. Nope, snakker ikke om det hinsidige. Men om hva ungdom egentlig sier, når de sier det de gjør #vilviegentligvitedet 

  • Jeg sover sikkert hos Martine (Jeg har virkelig ikke peiling på hvor jeg skal sove. Direkte usannsynlig at jeg sover hos Martine. Vet ikke hvor jeg sover før jeg er der da, OMG).
  • Jeg skal ikke drikke så mye i dag (Vet ikke helt hvor mye drikke jeg har i bagen, men kommer garantert til å drikke opp alt som er der. Skulle det dukke opp mer drikke en jeg har med, skal jeg nok klare å hjelpe til å bli kvitt det også).
  • Jeg legger meg nå! (Jeg legger meg i sengen nå, det betyr seff ikke at jeg har tenkt å SOVE. Det skulle tatt seg ut, klokken er tross alt bare 23:00. Jeg er ikke 5 år lenger ass).
  • Jeg har slutta og snuse (Jeg har slutta og snuse foran dere. Og det er jeg skikkelig stolt av. Jeg er jo ikke så mye sammen med dere da, heldigvis)
  • Jeg skal rydde rommet nå (Jeg kommer aldri, les aldri, til å rydde det rommet. Jeg skal flytte hjemmefra om ikke så lenge, så why skal jeg rydde lism). 
  • Det går fint, pappa’n hennes kjører meg hjem (En av gutta kjører, han har hatt lappen i over 24 timer nå og jeg føler meg så trygg når han spiller russelåter kjempehøyt mens han kjører).
  • Jeg tror ikke den innleveringen var til i morgen akkurat (Den var til forrige fredag). 
  • Jeg kjøpte den på salg, den var SYKT billig  (Den var salg i noen av butikkene på senteret. Opp til 70% faktisk. Den kunne vært på salg). 
  • Jeg vet at den ligger hos Tina (Jeg har IKKE mistet yndlingsgenseren din. Jeg visste ikke engang at det var yndlingsgenseren din. Jeg ANER ikke hvor den er. Serr irr at du maser om den fortsatt). 
  • Jeg har spist (Seff har jeg spist. En gang. Husker ikke når. Hvem bryr seg?).

 

Jada. Sånn er det. Og det er ikke så ille da Egentlig. Tusen takk for at du hjalp meg å skrive dette innlegget #bestedatteren

Russebertemamma logger av for å #forberedeuken #sepånetflix #sjekkeblogglisten

 

Er du 50 er du med…..

Hei!

Jeg har holdt meg litt unna temaet russelåter. Som dere vet er dette en terapiblogg, men det får være grenser. La meg si det sånn, at prinsippet om at noen få ødelegger for mange får anvendelse her. Den fjerde statsmakt har gitt mye oppmerksomhet til en låt fra Vestlandet, jeg har ikke tenkt å markedsføre den låta enda mer, men det er viktig og nødvendig å sette fokus på ting som her helt på trynet. Glad gutta la seg langflate #smartruss.

Kan det være at noen var litt bedaisen i gjerningsøyeblikket? I hvert fall ingen tvil om at de skjønte at de hadde esset på leggen. Vi satser likevel alt på en russetid som er helt knall i padden. En våken leser vil ha oppdaget at jeg har klint til med noen bergensuttrykk her #heiabrann #kjusaoss og det er ene og alene for å få opp lesertallene i Bergen. Prøvde å bli venner med noen bergensruss her om dagen, men ble nektet å sende venneforespørsler (“Du må vente til de spør deg, ellers blir det dødskleint”). Ok, resultatet av denne (idiotiske!) policyen er at jeg fortsatt bare har tre gutterussvenner, og de er ikke engang delvis fra Bergen (men takk til Morten, Lasse og Mads som holder ut med å bli tagget igjen og igjen). Og forresten, takk for invitasjon på FB til 19-årsdag. Skulle akkurat til å trykke “skal” da jeg fikk melding fra russeberta: “Ikke svar” “De kødder”. Synd, jeg som hadde kjøpt gave og alt. 

Sitter forresten her og sysler med tanken om å skrive en låt selv. Har ikke kommet lenger enn til refrenget, men det er jeg til gjengjeld temmelig fornøyd med:

Slutt å vær så superfrekk, dette ække hjememsnekk.
Ikke tro du er så kul, selv om du du er russ på hjul.
Mens du knyter russeknuter, ruller jeg forbi med Ruter
 
(Jeg sverger, det høres bedre ut med lyd). 

Russebertemamma logger av for å #øvelseskjøremedlillebror #meditere #sjekkeblogglisten

Bergens Tidende neste? Hehehe….

 

 

 

 

“Ikke stress mamma, dgb……”

Hei!

Var du innom bloggen før i dag? Da så du at jeg ikke postet noe i dag tidlig. Det var fordi jeg prioriterte å bekymre meg i går kveld. Jeg bekymret meg fordi det ringte en lettere animert russeberte kl 22:13 som ville hentes kl 02:00 på et utested sånn ca 40 min fra der vi bor.. Nei, animert handler ikke om film (dessverre) #spørenvoksen. Ja, det var onsdag i går. Det passet bare sånn passe godt for oss å stå opp, kjøre å hente henne i 02-tiden og være i seng igjen kl 02:45. Passet faktisk skikkelig dårlig #jegtrengersøvn. 

Det ble sendt en del sms-er, særlig fra meg egentlig. Responsen var kort og konsis, av typen  “ikke hent”, “lørenskog”. Jeg sovnet til slutt. Startet dagen med å ringe en to-tre ganger (ok da, fem faktisk) til hun som hadde vært aktiv på Messenger til kl 03:00 #hemmeligmammatriks.Null respons.

Kl 07:06 kom en gladmelding: “tar 07:23 herfra”. Hun lever! Hun er våken! Fjoh! #takkoglov #gladigjen #ikkenostressass 

Bekymring er en teit ting å drive med. Den har liten eller ingen funksjon for den som utøver den. Den har heller ikke imponerende effekt på den, det eller de, man bekymrer seg for. En tenåring på fest vil i beste fall klassifisere den som unødvendig, i verste fall som sykt irriterende. Jeg har klart å slutte med både røyk og snus for lenge siden. Og jeg er på god vei til å slutte å bekymre meg, men hadde et tilbakefall i går kveld gitt. 

Takk til alle som tar mobilen når foreldre ringer. Vi er glad i dere og vi vil bare #viteatdgb. 

Russebertemamma logger av for å #gjøreeninnsatspåjobb #seutpåsolen #sjekkeblogglista

Tidlig på kvelden enda…..Lasse, Emma og Russeberta på Mærra

Om å gå for langt på kort

Hei! 

I går deltok jeg i en liten samtale om teksten på russekort. Fetter Håvard, som var russ et sted mellom meg og russeberta (ok da, ganske mye nærmere russeberta egentlig) fortalte at han tok litt hensyn når han valgte tekst på kortet sitt. For det er ikke bare andre russ som får det kortet lism. Eller småunger du ikke kjenner. Berta delte ut kort til både mormor, farmor og tante for noen uker siden (De: – Såååå, koselig at vi får kortet ditt da. Me: – NOT!). Det må jeg bare si, hun hadde ikke tatt hensyn. Heldigvis er det veldig liten skrift og svart på blått, så mitt håp var at de ikke klarer å lese det #nopeharikkesettbrillenedine (“Jeg kan lese det for dere!” Oh, shit. Here we go…) De har tatt vare på kortet, så de kan vise det til vennene sine. Serr, jeg dør. 

Håvard refererte teksten på kortet til en 09 russ; “Det er bedre med en god trekant, enn en ond sirkel”. Jeg syns det er så fint når de integrerer geometri i livet sitt på den måten. De har åpenbart lært NOE i løpet av de 13 skoleårene #gudskjelov. Jeg er sikker på at han der, han har drevet det langt ass. En annen hadde med elementer fra naturfagen: “Hjernen er et fantastisk organ. Begynner å virke når du våkner, og slutter med en gang du kommer på skolen”. Det er imponerende hva de har fått med seg. Heldigvis har denne flotte unge mannen ikke vært på skolen på en stund #velfungerendehjernenå.

Gjett om jeg gleder meg til å få kortet ditt! 

Russebertemamma logger av for å #strykebandana #sjekkedatoforforeldrerulling #sjekkeblogglista

Kort og godt kort. Takk, Tina:-) 

 

 

 

 

Hva foreldre egentlig sier…..

Hei!

Har du noen gang hatt en litt uggen følelse av at mamma og pappa har en skjult agenda? At de egentlig fisker etter noe helt annet når de stiller deg hverdagsspørsmål? Ikke det? Da kan du heller gjøre lekser enn å lese videre.

Du er der fortsatt? Da kan jeg avsløre følgende, du har helt rett! Vi stiller blant annet en god del spørsmål, som vi allerede vet svaret på. Vi gjør det ikke for å irritere deg (bortsett fra når vi har en dårlig dag, da gjør vi det for å irritere deg). For #vivilbaredittegetbeste

Her er en guide som vil gjøre det mye lettere for deg å tolke foreldrespråk (Sorry alle foreldre, vet vi var enige om å ikke si noe, men jeg bare måtte)

Hva vi du hører oss si (og hva vi egentlig sier):

  • Har du spist? (Har du fått i deg noe annet enn McD-mat det siste døgnet? Har du det bra? Har du vitaminmangel? Spiseforstyrrelser?)
  • Når skal du opp? (Har du satt på vekkeklokke? Skal du ikke slå av lyset nå? Burde du ikke legge bort mobilen? Det er driiiitsent! Slå av lyset NÅ for svarte svingende!)
  • Har du husket gymtøy? (Hvor mye fravær har du i gym nå? Tror du at du stryker? Orker du i det hele tatt å løpe idag? Har du tenkt å SKULKE gymmen?)
  • Hvordan ser det ut på rommet ditt? (Jeg vet at det ikke ser ut. Se til å rydd!)
  • Hvem er du med? (Er du med noen jeg kjenner (håpe, håpe)? Er du sikker på at hun/han er bra for deg?)
  • Når kommer du hjem? (Kom hjem i tide ditt lille bøllefrø! Jeg gidder ikke vente oppe hele natten!)
  • Skal du bruke DE skoene? (Det er -10 grader og Conversa er ikke foret. Det striregner og UGGs suger vann. Du kommer til å få lungebetennelse, fravær, ingen jobb, et dårlig liv) 
  • Er ikke den jakken litt kald? (Kort skinnjakke er galskap i minusgrader! Hvis du blir syk må du være hjemme og får fravær! Eller du fryser ihjel, da er ikke fravær så farlig egentlig)
  • Trenger du noen nye sokker? (Husker du å skifte sokker? Det lukter mildest talt mystisk på rommet ditt)
  • Har du gjort lekser? (Jeg håper virkelig du gjør lekser, så du kommer inn på høyere utdanning, så du får en utdannelse, så du blir noe, så du kan flytte hjemmefra, så du kan få et godt liv og…….sørge for meg i alderdommen) 
  • Kan du hjelpe meg litt med Facebook her? (Jeg er totalt idiot på sosiale medier og trenger deg virkelig NÅ, har postet noe skikkelig teit og får ikke slettet det!!)

 

Er det rart det blir kaos? Ække det vettu!

Russebertemamma logger av for å #separadise (kødda) #maseomlekser #sjekkeblogglista 

Bare én ting til…..

 

På forhånd takk

Hei!

Jeg vet at det blir verre. Akkurat nå det bare gøy. Vi ler og tuller mer enn vi ruller Jeg skriver litt artige innlegg på bloggen som (overraskende) mange leser #stoltogglad. Men om bare noen uker blir det alvor. Da blir det søvnløse netter, ikke bare for russeberta. Uttrykket “Jeg tar bussen til skolen” får et annet innhold og jeg liker det bare sånn passe. Det er en ting jeg vil gjøre nå, sånn at jeg ikke glemmer det. Jeg har en tendens til å glemme litt når jeg sover lite #dårligtilådøgne. Og det jeg må huske, er å takke:

  • Takk til alle politifolkene som jobber dag og natt gjennom russetiden. Det er ikke for nybegynnere å opprettholde orden i kaoset av rødt og blått. De følger allerede med på 00 for å luke ut trøbbel, de har kontroll ass. Politiet er der for å hjelpe, du kan tulle med dem, men ikke kødd med dem #politieterbrafordeg #foreleggsuger #oppførdeg
  • Takk til alle foreldre som bryr seg. Ikke bare om sin egen russ, men om russevenner og russevenners venner og russ generelt (kan ikke ha glemt noen nå?) Takk for at du støtter, vasker, vekker, kjører, trøster, mater, våker og forstår de røde og blå #serdegpåforeldrerulling.
  • Takk til Statens vegvesen som gjør en kjempejobb med å sikre at bussen du ruller i er trygg for deg og omgivelsene. Jeg vet, de er strenge, men de er rettferdige. 
  • Takk til alle lærere #diggergodelærere (særlig Ingrid Anita på Nesbru og Andreas på Akka) som holder hodet kaldt og hjertet varmt i møtet med elever som fokuserer hardt på russing i innspurten. Dere er uvurderlige og jeg beundrer dere mer enn dere skjønner. 

Jepp, vet det blir verre. Men jeg skal takle det. Akkurat nå er det rolig og enn så lenge er det mest gøy #takkoglov

Russebertemamma logger av for å #finnerussevennerpåvestlandet #spisekveldsmat #sjekkeblogglista

Sånn ser de ut nå, snart er de røde og blå.